• Het orgel brengt samen

  L'orgue rassemble

   

   

   

   

   

   

  Door Olivier Saint-Amand, Burgemeester van Edingen.

   

  « L'orgue est certes le plus grand, le plus audacieux, le plus magnifique de tous les instruments créés par le génie humain. Il est un orchestre entier, auquel une main habile peut tout demander, il peut tout exprimer ». - Honoré de Balzac.

  Onbedeesd en prachtig is, zoals Balzac het zegt, dit instrument zeker. Daarnaast brengt het orgel mensen samen… en dat is zonder enige twijfel zijn grootste troef !

  Het is vooral een perfecte ondersteuning voor koren. Generaties Edingenaren volgden elkaar op om rond het orgel samen te zingen, denk onder meer aan Jean-Marie Theunis. Met behulp van dit instrument begeleidde hij een jeugdgroep die zich voor zijn geloof en voor de samenleving inzette. Denk ook aan Michel Van den Bossche ; hij bracht in onze decanaatkerk prestigieuze concerten met een bijzondere aandacht voor gewijde muziek die intens beroep op het orgel doet.

  In een meer besloten kring biedt de muziekacademie in de Sint-Niklaaskerk orgellessen aan. Het indrukwekkende blaasinstrument is uiteraard van uiterst belang bij het aanleren van de talrijke speelmogelijkheden.

  Johann Sebastian Bach, organist en uitstekende componist, beschreef muziek als "een aangename harmonie, een viering van God en van de toegestane genoegens van de ziel." Naast een culturele functie vervult het orgel ook - en misschien vooral - een toegewijde ondersteunende aanbidding gezien de sterke verankering in kerken. De diepe rondborstige klanken van het orgel die men ter gelegenheid van belangrijke vieringen, bruiloften en begrafenissen te horen krijgt, inspireren zowel trouwe als occasionele parochianen tot meditatie, bezinning en gebed.

  In mei 2017 brengt het orgel de Edingenaren opnieuw samen. Velen hebben zich ingezet om de komst van het nieuwe instrument voor te bereiden. Dit moment wordt beslist even adembenemend als het indrukwekkende bouwsel dat voortaan in de noordelijke kruisbeuk is gehuisvest. Verbijsterd door de plechtstatigheid van ons orgel sluit ik me persoonlijk aan bij de vreugde van Mijnheer de Deken en de medewerkers van de Kerkfabriek. Ook het hele gemeentebestuur verheugt zich erover  dat onze gemeente dit nieuwe instrument mag verwelkomen in een stad die reeds rijkelijk bedeeld is met religieus erfgoed.